Zondagochtend concert Xenia Watson en Maurits Koelmans

Zondagochtend concert van Xenia Watson op cello en Maurits Koelmans aan de piano. Beiden student aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij spelen Debussy en Poulenc.

Programma

Claude Debussy (1862-1918) – Sonate voor Cello en Piano in d klein

  1. Prologue: Lent, sostenuto e molto risoluto
  2. Sérénade: Modérément animé

III. Finale: Animé, léger et nerveux

Debussy schreef deze sonate in 1915 als deel van een cyclus van sonates voor verschillende instrumenten (“six sonates pour diverse instruments”). De cyclus is onvoltooid gebleven vanwege Debussy’s overlijden in 1918.
Het stuk bevat verschillende verwijzingen naar de Franse barok, maar Debussy’s unieke stijl is onmiskenbaar aanwezig, met onder meer het gebruik van pentatoniek, hele-toons-toonladders en extended techniques zoals linkerhand-pizzicato en flautando.

Hoewel verrassend kort, wordt deze sonate tot de top van het cellorepertoire gerekend. Duur: 12 min

Francis Poulenc (1899-1963) – Sonata voor Cello en Piano, FP 143

  1. Allegro – Tempo di Marcia
  2. Cavatine – Très calme

III. Ballabile – Très animé et gai
IV. Finale – Largo, très lirement – Presto subito – Largo

Poulenc begon met de eerste schetsen voor zijn cellosonate in 1940 maar voltooide het stuk pas in 1948, met de hulp van cellist Pierre Fournier, aan wie de sonate is opgedragen. Omdat Poulenc weinig ervaring had met het schrijven voor de cello is de cellopartij weinig cellistisch en onhandig om te spelen.

Het is een neo-classicistische sonate, met speelse en ironische elementen, waarin de dialoog tussen cello en piano centraal staat.
Ondanks de moeilijkheden en oncomfortabele ligging ziet men deze sonate als één van de meest prestigieuze werken voor de cello.

Duur: 22 min

 

Tickets

Er zijn geen tickets meer beschikbaar.
Entree €7.50