Improbellissimo Jazz improvisaties elke 3e zondag

Een nieuw maandelijks improvisatie programma op zoek naar avontuurlijke klanken. Improbellissimo gaat per middag twee verschillende sets programmeren waarin een staalkaart aan improvisatie opvattingen aan bod zal komen en waarbij de mix van gepassioneerde musici met bewezen kwaliteit en aanstormend talent centraal staat.

Een set is al bekend: het Blue Lines Trio.

Dit vermaarde trio is onverminderd op zoek naar nieuwe mogelijkheden van samenspel. Traditie en eigen inbreng worden speels verweven in een aansprekende smeltkroes van naar eigen zeggen ‘milde anarchie, stuiterende swing, krokante akkoorden, mélodies trouvés, bezielde ballads, woogie-tunes en interim-partituren.’ .

Contrabassist Raoul van der Weide stelde in 2012 het Blue Lines Trio samen en bracht daarmee drie generaties improvisatoren bijeen. Geen traditioneel pianotrio, maar een trio met gelijkwaardige behandeling van ieder instrument. Van der Weide en pianist Michiel Scheen werkten al meerdere decennia samen met formaties onder leiding van Maarten Altena, Guus Janssen, Misha Mengelberg en Paul Termos. Drummer George Hadow is een exponent van nieuwe generatie internationale improvisatoren die de Nederlandse muziek verrijkt.

Even kennismaken met Raoul van der Weide want hij is onze nieuwe jazz programmeur. Hij neemt ons mee in de jazzwereld: “Deze heeft in Nederland en Amsterdam in het bijzonder sinds het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw een internationaal erkende naam opgebouwd als het gaat om eigenzinnigheid, diversiteit, openheid en vernieuwing in de jazz en geïmproviseerde muziek. Soms geleidelijk, soms via kleine aardverschuivingen. Aangetrokken door deze naam en faam hebben zich de laatste drie decennia veel improviserende musici uit de hele wereld in Amsterdam gevestigd en kreeg de bestaande improvisatiecultuur met vruchtbare nieuwe impulsen en accenten te maken die het aanbod van deze muziek verdiepte en verbreedde”.

Volgens Raoul is improviseren een oefening in mentale lenigheid van het oor, niet alleen in een muzikale context maar ook in het dagelijks leven. In beide gevallen vragen onverwachte situaties en ontwikkelingen om meestal verrassende ingrepen en bijdragen die het improvisatie proces – het gesprek – gaande houden, bevorderen. Improvisatie is een vorm van individuele en collectieve instant communicatie.

Met de introductie van de Improbellissimo serie wordt een bijdrage geleverd aan het nog relatief prille culturele leven op IJburg voor een nieuwsgierig en open multi-cultureel publiek van alle leeftijden in een artistiek gastvrij Theater Vrijburcht.

Beluister hier onder meer de CD Chance and Change van het Blue Lines Trio.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Theaterticket
7,50
39 beschikbaar
Entree €7.50